Manifest

BUNT – Beogradska umetnička nova teritorija – nastao je 2013. godine kao spontani izraz podrške visokim umetničkim vrednostima, profesionalnim kriterijumima i civilizacijskim dostignućima XXI veka.
BUNT je izraz stava da su upravo te umetničke, profesionalne i civilizacijske vrednosti važne i da ne smeju biti zapostavljene i narušene.
BUNT se suprotstavlja sadašnjoj kulturnoj klimi u kojoj je kultura izložena estradizaciji i tabloidizaciji.
BUNT pomaže umetnicima kojima su smanjene ili ukinute mogućnosti za delovanje, rad i napredovanje.
BUNT nudi smele programe koji se teško probijaju kroz šumu jeftine i jednolične zvanične ponude.
BUNT se protivi činjenici da u glavnom gradu, kao ni u drugim gradovima u Srbiji, ne postoji osmišljena i najavljena muzička sezona.
BUNT otvara prostor nekim od mnogih talentovanih umetnika, posebno mladima, i pomaže im da povrate izgubljeni entuzijazam, energiju i perspektivu.
BUNT je suštinski okrenut i inkluziji, pružanju šanse osobama sa posebnim potrebama kojima je muzika toliko potrebna.
Oko projekta BUNT okupili su se oni koji smatraju da muzika predstavlja diverzitet, bogatstvo različitosti formi, učesnika, ansambala, izvođača, dela i njihovih autora, kao i različitosti stilova, epoha, pravaca, ideja i ukusa.
BUNT je apolitičan, neprofitan i oslonjen na umetnost, struku i dobru volju pojedinaca i na iskreno interesovanje publike.
Muzička umetnost se i dalje povija pod udarima svih vrsta kriza, politike, nemaštine, nemara i, iznad svega, svesnog i/ili nesvesnog zanemarivanja svega onoga što je u umetnosti suštinski važno.
BUNT je dao primer kako se može raditi drugačije, s entuzijazmom, s pravom na različitost i uz primenu kriterijuma koji su isključivo visoko profesionalni i umetnički.
BUNT je i dalje BUNT. On nastavlja svoju misiju iako, kao i u predhodne tri godine, nema podršku države.

Čiji BUNT? Naš BUNT.