Tribinu iz ciklusa „Novi zvučni prostori“ tradicionalno, u okviru BUNTa, organizuju Centar za muzičku akciju, Udruženje kompozitora Srbije i Drugi i Treći program Radio-Beograda. Ovoga puta biće predstavljena kamerna kompozicija „Music of the South“ – „Muzika juga“ autorke Branke Popović. Delo je nastalo 2017.godine, na studijskom boravku kompozitorke u Kini i napisano je za ansambl sastavljen od tradicionalnih kineskih i klasičnih, evropskih instrumenata.

Delo „Music of the South“ će biti emitovano sa snimka premijernog izvođenja, decembra 2017, kada ga je odsvirao Nacionalni kamerni orkestar Šangajskog konzervatorijuma pod upravom dirigentkinje Vu Ćiang, u sali Šangajskog simfonijskog orkestra. Biće to prvo javno predstavljanje ove kompozicije u Srbiji.

O ostvarenju „Music of the south“ govoriće muzikološkinja Biljana Leković, muzički umetnik, bariton, Vladimir Dinić i autorka. Razgovor vodi Zorica Premate.

 

Branka Popović (1977, Beograd) diplomirala je na Odseku za muzikologiju i Odseku za kompoziciju u klasi Zorana Erića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije kompozicije završila je u Londonu na „Guildhall“ školi za muziku i dramu, u klasi Džudit Bingam. Doktorirala je 2013. godine na Odseku za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Zorana Erića, gde je sada angažovana kao docent.

Kompozicije su joj izvođene u okviru festivala: Svetski dani nove muzike (Bratislava, 2013), Reims Scenes d’Europe 2016, International Spring Orchestra Festival 2016 (Malta), Bijenale savremene muzike u Kopru (2014), SNR-SIMC 2014 MERIDIAN (Bukurešt, 2014), Birtwistle Festival London, Brass Spectacular Glasgow, City of London Festival…

Od 2015. godine je selektor Međunarodne tribine kompozitora.

Godine 2002, osvojila je nagradu za trio „Dream“ na Letnjoj muzičkoj akademiji Budimpešta-Preg-Beč. Dobitnik je nagrade za najbolju muziku u filmu „Tačka prekida“ Igora M.Toholja na 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Na Internacionalnom Rostrumu kompozitora u Talinu (2015) njena kompozicija „Lines & circles…“ odabrana je među deset prepručenih dela. Dobitnik je druge nagrade na Takmičenju kompozitora u okviru Londonskog muzičkog društva 2017, za delo „Stardust“ za violu i gudački orkestar.