BUNT 6.0 MANIFEST

Beogradska Umetnička Nova Teritorija – BUNT, po šesti put se obraća publici i onom delu javnosti koji još
oseća potrebu za umetničkom muzikom i koji želi da podigne civilizacijski prag prostora na kome se
nalazimo.
Iskrenost doživljaja, slobodna umetnička misao, elementarno profesionalno i ljudsko dostojanstvo,
otvorenost prema savremenoj umetnosti, predstavljaju ciljeve koji treba da omoguće pobedu dobra nad
svakodnevicom u kojoj živimo.

Zato…

Stimulišemo domaće stvaralaštvo sa 9 premijera i ukupno 26 kompozicija srpskih autora.
Sviramo Šuberta, Baha, kao i Kodaja, Šnitkea, izvodimo world music, muziku orijenta, tradicionalnu muziku iz Srbije i regiona koja je, ovog puta, namenjena deci.

Izvođači na BUNT-u su neka od najistaknutijih imena domaće muzičke scene:

Vesna Stanković, Sandra Belić, Katarina Jovanović, Nemanja Stanković, Saša Mirković, Dejan Sinadinović, Vladimir Blagojević, ali i stari prijatelji iz inostranstva poput Zorana Markovića, nova atrakcija srpske umetničke scene – kamerni orkestar Muzikon…

Uz pomoć nekih od stranih kulturnih centara, na programu BUNT-a su proslavljeni No Borders Orchestra, gosti iz Austrije, Nemačke, Turske, Slovenije…

Pored nezaobilaznih sala Kolarca i Studentskog kulturnog centra, pored čudesne dvorane Lola i sale Udruženja kompozitora Srbije, ove godine su nam otvorena vrata Narodnog pozorišta, beogradske Sinagoge, EU info centra i Centra za kulturnu dekontaminaciju!

Vuk Ovaskainen, Milica Zulus, Una Stanić i Stevan Jovanović, vrhunski mladi umetnici najmlađe generacije, dobili su značajan prostor na koncertima BUNT-a. Bilja Krstić i ansambl Bistrik pokazuju kako se umetnički radi sa decom i mladima sa posebnim potrebama.

Na okruglom stolu, gostima iz inostranstva pridružuju se i domaći stručnjaci. Oni, kao nikad do sada, na BUNT-u raspravljaju o mestu muzike i kulture u savremenom društvu. Predstavljamo novo izdanje Muzikološkog društva Srbije.

BUNT se, nakon još jednog kruga konkursa u Gradu i Republici, definitivno odriče svakog pokušaja u traženju pomoći od državnih institucija.

O budućnosti BUNT-a od sada brinemo sami u meri lične snage i uverenja, kao i podrške prijatelja projekta kojih nije mali broj.

Mi imamo misiju: istrajavanje u borbi za plemenitiji i kvalitetniji kulturni život države i grada.

U tome osećanju smo mirni, čvrsti, sigurni i puni duboke vere u umetnost koja, uprkos svemu, postoji, stvara se i izvodi na našim prostorima.

Vaš BUNT 6.0